Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’teki evi Kurban Bayramı tatili için Yunanistan’ın kuzeyini tercih eden Türk turistlerin ziyaret akınına uğradı.
Müze olarak kullanılan “Atatürk Evi”ni kapsamlı bir restorasyondan sonra 16 Ağustos 2013’te tekrar ziyaretçilere açılmasından bu yana geçen 4 yılda 373 bin kişi gezdi. “Atatürk Evi”ni bu yıl Ocak-Haziran döneminde ise 62 bin (57 bin Türk-5 bin yabancı) ziyaret etti. Yılsonuna kadar bu sayının 2 katına çıkması bekleniyor.
Agiu Dimitriu Caddesi’nin paralelinde bulunan İsaia Sokağı’nda yer alan Atatürk’ün 1860’ta inşa edilen ve Atatürk’ün dünyaya geldiği bu evde Atatürk 7 yaşına kadar yaşamış ve babası Ali Riza Efendi’inin vefatı üzerine annesi Zübeyde Hanım ile birlikte dayısının yine Selanik’te Langada ilçesinde bulunan çiftliğine taşınmış.
Atatürk, Selanik’te 3’üncü Ordu’da kolağası rütbesinde iken (1907-1910) arkadaşları ile Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşüne çare aramak için bu evde bir araya geliyordu. Ev, Lozan Antlaşması ile mübadele kapsamında Yunan devletine geçti. Selanik Belediyesi, 1937 yılında evi satın alarak Türkiye’ye hediye etti. Atatürk’ün talimatı ile bitişikteki ev ve arsalar satın alındı ve yerlerine Türk Başkonsolosluk binası inşa edildi.